Biżuteria

Biżuteria

zupa serowa
Składniki:

1 litr bulionu

20 dkg startego sera żółtego np.ementaler

3-4 trójkąty serka topionego

3/4 szkl mleka

2 żółtka

15 dkg boczku

1 średnia cebula

sól i pieprz

grzanki do posypania



Wykonanie:

Starty ser i mleko mieszamy dokładnie razem.

Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego serki topione,dokładnie mieszamy.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy ( najlepiej najpierw boczek a następnie cebulę)

Tak przygotowany boczek i cebulę dodajemy do zupy.

Wymieszany ser z mlekiem dodajemy do zupy i na wolnym ogniu gotujemy aż ser się rozpuści a zupa będzie miała jednolitą konsystencję.

Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka lekko roztrzepane ( dobrze mieszamy najlepiej trzepaczką rózgową)

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem posypujemy grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation