Kuchnia

tarta

Francuska tarta cebulowa

Do przygotowania dania będziesz potrzebować (porcja dla 5 osób):
• 5 dużych cebul,
• 400 g pieczarek,
• 2 jajka,
• 1 małą śmietanę (18% tłuszczu),
• 200 g miękkiego, żółtego sera,
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• gałkę muszkatołową,
• pieprz czarny,
• sól,
• cukier,
• olej z pierwszego tłoczenia (do smażenia).

Na początku obierz cebule i pokrój je w piórka. To samo zrób z pieczarkami, ale pokrój je na małe kawałki. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią cebulę. Po kilku minutach przypraw sporą ilością soli i pieprzu oraz szczyptą cukru. Smaż do momentu zrumienienia. Następnie dodaj pieczarki, całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 10 minut.
Na prostokątnej blaszce wyłóż papier do pieczenia i ułóż na nim ciasto francuskie. Ciasto rozłóż tak, aby obejmowało brzegi blachy. Ponakłuwaj widelcem (dzięki temu nie urośnie). Wytrwali mogą posmarować je białkiem z jajka. Na spodzie równomiernie rozłóż usmażoną cebulę z pieczarkami.
Do miski wbij jajka i wsyp szczyptę soli. Wymieszaj je mikserem. Dodaj śmietanę oraz odrobinę gałki muszkatołowej i pieprzu. Całość jeszcze raz zmiksuj. Tak przygotowaną masę rozlej po całej blaszce. Na końcu zetrzyj żółty ser i rozsyp po całości. Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 180 stopni. Piecz tartę około 50 minut, aż góra się zarumieni. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation