Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Cucina

babka pomarańczowa

Ważne! Do przygotowania babki używamy soku wyciśniętego z pomarańczy - spokojnie powinna wystarczyć jedna.

Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- niepełna szklanka cukru
- 200 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 1/4 szklanki mleka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- łyżka cukru z wanilią
- opcjonalnie: odrobina skórki startej ze sparzonej pomarańczy
- margaryna do posmarowania i bułka tarta do wysypania formy

Lukier i dekoracja:

- 1/3 szklanki cukru pudru
- kilka łyżeczek soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie:

1. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka jaj. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia, cukier z wanilią, ewentualnie pomarańczową skórkę (około łyżeczki). Następnie niewielkimi porcjami dodajemy sok pomarańczowy i mleko.

2. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i łyżką mieszamy do momentu połączenia się składników.

3. Pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Babka może trochę popękać, ale taki już jej urok i wcale jej to nie szkodzi ;) Studzimy i wyciągamy z formy.

4. Aby przygotować lukier do cukru pudru dodajemy po łyżce soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy babkę, dekorujemy kandyzowaną skórką. Odstawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation