Kuchnia

kuszace slodkosci

Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej

(ok. 20 sztuk)

100 g kaszy jaglanej

250 ml mleka kokosowego kupnego lub domowego (przepis na domowe błyskawiczne mleko kokosowe znajdziecie tu)

2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu)

laska wanilii

50 g mielonych migdałów

20 całych migdałów

wiórki kokosowe

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki. Kaszę wsypać do garnka, prażyć, cały czas mieszając ok. 5 minut lub do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i ponownie przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać ksylitol, rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gotować pod przykryciem do miękkości. Zestawić z ognia, wyjąć wanilię, wyskrobać ze środka ziarenka, dodać mielone migdały, dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, kleista papka. Można ją opcjonalnie doprawić skórką cytrynową, jeśli ktoś lubi. Można też mocniej dosłodzić ksylitolem lub miodem. Przygotować miskę z wodą do zwilżania dłoni. Z kaszy formować zwilżonymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka wkładać po jednym migdale. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation