Kuchnia

Kuchnia - inne

Bułki do hot dogów/hamburgerów

Składniki:

450g mąki pszennej
7g (saszetka) suszonych drożdży
60ml wody
250ml mleka
1 łyżka miodu
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
kilka łyżek mleka+ sezam do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na 5-10 minut. W między czasie w misce umieścić pozostałe składniki (ja zrobiłam to w misie miksera który wyrobił ciasto za mnie ;). Dodać drożdże które między czasie powinny zacząć lekko 'bąbelkować'. Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto, około 7 minut. Jeśli ciasto mocno się klei, dodawać po niewielkiej ilości mąki (uwaga aby nie dodać zbyt dużo, czasem wystarczy dosłownie łyżka, ja musiałam dodać dwie).

Elastyczne i gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej misy (zapobiegnie to przywarciu ciasta podczas wyrastania), przykryć i odstawić do podwojenia objętości (u mnie niecała godzina).

Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, uformować podłużne bułeczki, po czym układać każdą w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ok.30 minut). Po tym czasie posmarować mlekiem, posypać ziarnem sezamu i piec około 20 minut w temp. 180oC. Wystudzić na kratce. Najlepsze tego samego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation