Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

gotowanie

Tarta warzywna

Przepis na tartę z warzywami
•Czas: ok. 1 godzina
•Ilość porcji: forma 24-29 cm, dla 2-3 osób, formę polecam z wysokim brzegiem (wychodzi ładniejsza tarta ;-))

Składniki

ciasto na tarte:
•250 g mąki
•125 g masła
•1 żółtko
•50-60 g wody
•odrobina soli

wierzch tarty:
•2-3 papryki
•1 seler naciowy
•1-2 cebule
•3 łyżki masła
•1 łyżka mąki
•2 jajka
•2/3 szklanki kremówki
•1/2 łyżeczki soli
•kilka plasterków sera
•ew. ser feta sałatkowy (miękki)

Krok 1.

Przygotowanie zaczynam od kruchego ciasta. Odmierzam mąkę, dodaję sól i masło. Masło rozdrabniam, dodaję żółtko i wodę i zagniatam.

Latem polecam schłodzić ciasto w lodówce przez kilkanaście minut, zimą nie trzeba.

Krok 2.

Wałkuję ciasto na omączonym blacie, przenoszę na wałku do formy, wykładam papierem do pieczenia i obciążam fasolkami.

Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut, potem zdejmuję obciążenie i dopiekam jeszcze 5 minut.

Krok 3.

Przygotowuję farsz. Warzywa kroję w paski. Podsmażam je na maśle, aż będą szkliste, ale powinny zostać jędrne.

Krok 4.

Na podpieczoną tartę nakładam warzywa, na to ser.

Śmietanę mieszam z mąką, doprawiam wedle uznania, wbijam jaja, dodaję ser (ewentualnie) i mieszam dokładnie. Taką masą zalewam warzywa.

Wstawiam na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Smacznego.

źródło:
http://kotlet.tv/tarta-z-warzywami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation