Kuchnia

kuchnia

Placuszki z borówkami

Składniki (na ok. 15 placuszków):

200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżki brązowego cukru
200 ml mleka
1 duże jajko
80 g borówek
olej/masło do smażenia

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę. i cukier mieszamy. W miseczce widelcem roztrzepujemy jajko i mleko. Wlewamy do suchych składników (jeśli masa będzie zbyt gęsta, należy dodać jeszcze odrobinę mleka). Całość mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dodajemy borówki i całość mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, lekko natłuszczamy i nakładamy łyżką ciasto i smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.
Wykładamy na talerz, polewamy miodem i posypujemy borówkami i jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation