Kuchnia

sałatki

Ćwikła buraczana

Składniki:
z tej ilości powinno wyjść ok. 1,5 l słoika ćwikły lub nieco mniej

- ok. 1 kg buraków (ok. 2/3 spore sztuki)
- laska świeżego chrzanu
- sól/pieprz
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- łyżeczka mielonego kminku do smaku

Laskę chrzanu moczymy w wodzie, pozostawiamy na ok. 1 h.

W tym czasie buraki gotujemy w łupinach przez ok. 50 min do 1 h oraz wyciskamy sok z cytryny. Kiedy buraki już wystygną ścieramy je na najdrobniejszych oczkach tarki, to samo robimy z obranym ze skórki chrzanem (lub miksujemy go w dobrej jakości mikserze na małe wiórki).

Kiedy mam już starte buraki i chrzan dodajemy sól i pieprz oraz kminek.

Na sam koniec dolewamy sok z cytryny. Uważajcie żeby nie było go zbyt dużo.

Właściwy smak, ćwikła osiągnie dopiero po paru dniach, uwaga z dosalaniem i dodawaniem soku z cytryny (buraki są naturalnie słodkie i muszą się "przegryźć").

http://dzikinasladowca.blogspot.com/2013/12/cwika-buraczana-mojej-mamy-domowa.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation