Inne

Easter

Wielkanocne babeczki z nutellą i śmietankowym gniazdkiem

Są lekkie- bo na bazie biszkoptu i słodkie- bo oprócz czekoladowych jajeczek na wierzchu, ponadziewałam je nutellą . Prawdziwy rarytas dla łasuchów :)

Składniki na około 16 sztuk:
4 jajka
130 g cukru
100 g mąki
40 g budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Dodatkowo:
300 g nutelli (można dać mniej)
250 g mscarpone*
250 g śmietanki kremówki 30 %)
2 łyżeczki cukru pudru (lub jeszcze mniej- bo babeczki są osłodzone nutellą)
*Można ubić także 500 ml śmietanki kremówki z dwoma opakowaniami śmiatanfixu (według sposobu przyrządzania na opakowaniu śmietanfixu).
Do dekoracji :
malutkie jajka czekoladowe

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 165-170 ºC.
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione do 3/4 wysokości. Można przełożyć masę do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem i w ten sposób wyciskać ciasto do papilotek. Piec przez około 15 minut. Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotkę, być delikatnie zarumienione, a patyczek wbity w ciasto ma być po wyjęciu czysty i suchy. Najważniejsze jednak jest by nie przesuszyć babeczek w piekarniku i nie piec ich dłużej niż to konieczne. Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną i będą puszyste. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Wydrążyć środki babeczek- tak by do każdej zmieściły się po 1-2 łyżeczki nutelli. Do każdej babeczki nałożyć nutellę.

W misce umieścić dobrze schłodzone- mascarpone i śmietankę i 2 łyżeczki cukru pudru. Miksować początkowo na wolnych obrotach, później „przyspieszyć” i ubijać tak długo, aż krem odpowiednio zgęstnieje (Nie dłużej żeby nie go nie przebić ). Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (np. Wilton 1 M lub Wilton 2D) i zrobić gniazdko na każdej babeczce.

Przed podaniem do każdego gniazdka włożyć po 3 jajeczka czekoladowe.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation