Kuchnia

Pieczywo

Chlebki naan z patelni | Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (5 chlebków)

200 g mąki pszennej
7 g świeżych drożdży
3 łyżki wody
150 g maślanki
szczypta soli
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki masła

Wykonanie

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na chwilę. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól i dolewamy maślankę. Zagniatamy elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolewamy maślankę lub dosypujemy mąkę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie dzielimy je na 5 porcji i każdą rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie. Chlebki posypujemy ziarnami czarnuszki i lekko je dociskamy, aby nie odpadły podczas pieczenia. Patelnię rozgrzewamy i kładziemy na niej po jednym chlebku. Pieczemy po około minucie z każdej strony, chlebki powinny szybko się rumienić i powinny tworzyć się pęcherze powietrza. Upieczone chlebki układamy na ściereczce, każdy smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy je ściereczką. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation