Kuchnia

nalewki

Nalewka Pomarańczowo - Kawowa
Składniki na Nalewkę Pomarańczowo - Kawową:
- 6 pomarańczy (lub 12)
- kilkadziesiąt ziaren kawy
- goździki
- 0,5 kg cukru (lub 1 kg)
- 0,5 l wody (lub 1 l)
- 0,5 l spirytusu (lub 1 l)
- duży słój
- cynamon
- ziarenka kardamonu

Przepis na Nalewkę Pomarańczowo - Kawową:
- umyć pod gorącą wodą pomarańcze
- w każdej pomarańczy robić nacięcia i wkładać ziarenka kawy (głęboko, żeby nie wypadły)
- w jedną pomarańczę wbić goździki
- rozpuścić cukier we wrzącej wodzie, ostudzić
- wlać spirytus , wymieszać
- pomarańcze włożyć do słoja, zalać przygotowaną mieszanką
- na górę wsypać parę ziaren kawy, kardamonu i dołożyć laskę cynamonu
- słoik zakręcić i czekać (14 dni - dobra, 28- pyszna)

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation