Inne

kulinarnie-kasza jaglana

South Beach: Pierożki z kaszą gryczaną

Składniki:

jajka [2 szt.]
kasza gryczana [0.5 szklanki]
jajka [1 szt.]
sól morska
pieprz czarny
mięta (opcjonalnie)
mąka orkiszowa [0.75 szklanki] (typ 700, dodatkowo na podsypywanie)
mąka pełnoziarnista [0.5 szklanki] (pszenna)
ser feta [0.5 op.] (o obniżonej zawartości tłuszczu)
ser biały [200 g] (chudy)

Przygotowanie:

Ciasto:
3/4szkl maki orkiszowej typ 700 + na podsypywanie
1/2 szkl maki pp
2 jaja
1/2 opakowania sera feta apetina light 10%

Z podanych składników zagnieść ciasto dodając mąki orkiszowej tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Rozwałkować.

Nadzienie:
1/2szkl kaszy gryczanej
200g twarogu odtluszczonego
1 jajo
sol i pieprz do smaku, opcjonalnie mięta

Kasze ugotować i przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Z ciasta wykrawać krążki o średnicy szklanki, nadziewać łyżeczką nadzienia, formować i lepić pierogi. Wrzucić pierożki na wrzącą wodę i poczekać aż wypłyną. Podawać z benecolem czy florą proactiv i dodatkami wg uznania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation