Kuchnia

Tarty i zapiekanki palce lizać!!

Przepis na pyszną zapiekankę z chleba. Nadaje się zarówno na obiad, jak i syte śniadanie na ciepło.


Składniki:

opakowanie chleba tostowego
300 g szynki, salami lub kiełbasy
250 g żółtego sera
2 jajka
2 pomidory
250 ml śmietany 18%
garść oliwek zielonych
2 cebule
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, papryka ostra
zioła prowansalskie


Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy warstwę chleba. Układamy na nim połowę szynki i cebuli, oliwki, kilka plastrów pomidora, zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i czynność powtarzamy, aż powstaną trzy warstwy. Na wierzch ostatniej kładziemy oliwki, plasterki pomidora, resztę sosu śmietanowego, posypujemy papryką i ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 min. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation