Kuchnia

Jedzonko

mojewypieki.com

Babeczki 'it's a girl' i 'it's a boy'
na baby shower lub chrzciny

Uwaga: bezy włoskiej przygotowanej ze świeżych jajek nie mogą spożywać dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży. Metoda jej przygotowania nie chroni w 100% przed zatruciem salmonellą (choć ryzyko jest bardzo małe). Jeśli deser będą spożywać osoby z wymienionej grupy, lepiej użyć białek pasteryzowanych (w proszku), które są całkowicie bezpieczne. By otrzymać białka płynne, białka w proszku wystarczy rozprowadzić z wodą według instrukcji na opakowaniu. W sprzedaży są również dostępne białka płynne pasteryzowane.

Można również skorzystać z tego przepisu na krem bezowy (jest bezpieczniejszy, można używać do jego wykonania świeżych jajek).



Składniki na 12 babeczek:

140 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub wanilii
ulubiony dżem do nadziania babeczek po upieczeniu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać ekstrakt i zmiksować.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do utartej masy maślanej na zmianę z jogurtem, mieszając szpatułką, tylko do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (najprościej przy pomocy rękawa cukierniczego), nakładając do 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, przy czym przez pierwsze 15 minut w 160ºC, bez termoobiegu.

Wyjąć, lekko przestudzić na kratce.

Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania (jak do pączków). Nadziewać babeczki z góry.

Beza włoska:

4 białka, w temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g)
60 ml wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W misie miksera umieścić białka (misa powinna być sucha, bez śladów tłuszczu, białka idealnie oddzielone od żółtek). Obok w małym kubeczku przygotować 40 g cukru.

W małym garnuszku umieścić 260 g cukru, 60 ml wody i ekstrakt z wanilii. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (ważne: nie mieszając ani razu!) do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC (245ºF).

W międzyczasie, gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC (210ºF) zacząć ubijać białka. Białka ubijać jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnąć go z palnika, obroty miksera zwiększyć do maksimum i powoli, cienką strużką wlewać syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta, lśniąca i powinna się wystudzić.

W celu uzyskania niebieskiego kremu bezowego do bezy wystarczy dodać odrobinę niebieskiego barwnika w żelu i zmiksować (użyłam barwnika w żelu Wilton Sky Blue - 'Błękit Nieba').

Krem bezowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie wyciętej gwiazdki (Wilton 1M). Udekorować babeczki.

Babeczki natychmiast posypać posypką cukrową.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation