Kuchnia

Śniadania

Lekki omlet z musem cukiniowo-brokułowym
porcja 485 g = 272 kcal

Omlet:
2 jajka + jedno białko
1 mała marchewka (50g)
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (5g)
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
odrobina ostrej papryki
Mus:
100 g cukinii
150 g brokułów
1 duży ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka jogurtu naturalnego

Jajka oraz białko roztrzepujemy dokładnie, dodajemy przyprawy, siemię i utartą na dużych oczkach tarki marchew, raz jeszcze dokładnie mieszamy, wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na 2-3 min, po czym delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwile.

W między czasie na parze lub w małej ilości wody gotujemy brokuły oraz cukinię pokrojoną w plastry.
Gdy warzywa będą już miękkie to dobrze je odcedzamy i osuszamy, a następnie blendujemy wraz z przyprawami, jogurtem (opcjonalnie) i wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Gotowy omlet podajmy z przygotowanym musem, po wierzchu możemy dodatkowo posypać ziołami,
a całość dodatkowo bardzo dobrze smakuje ze świeżymi pomidorami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation