Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

DIY - zrób to sam

kuchnia

Ciasto popapraniec

Składniki na formę o wymiarach około 24 x 32cm:
◾8 dużych jaj
◾2 szklanki cukru
◾100ml oleju rzepakowego
◾1 i 1/2 łyżeczki octu
◾1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
◾1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
◾3/4 szklanki wiórków kokosowych
◾3/4 szklanki maku
◾2 i 1/2 łyżki kakao

Krem budyniowy:
◾3 szklanki mleka
◾3/4 szklanki cukru
◾3 łyżki mąki pszennej
◾3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
◾1 łyżka ekstraktu z wanilii
◾250g miękkiego, niesolonego masła

Dodatkowo:
◾około 600g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej niskosłodzonego)
◾2 – 3 szklanki płatków migdałowych
◾100g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

Wykonanie:

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odstaw.

Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier, aż powstanie gęsta, puszysta piana. Żółtka roztrzep i wymieszaj z olejem oraz octem. Wlewaj stopniowo do piany z białek, cały czas ubijając na średnich obrotach.

Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką lub miksując na najniższych obrotach miksera.

Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do ostatniej przesiej kakao. Wymieszaj delikatnie szpatułką.

Ciasta nakładaj na przemian do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ostrożnie przemieszaj patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.

Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw na chwilę w formie, po czym ostrożnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.

Gdy ciasto się piecze, ugotuj budyń na krem. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki mleka wymieszaj z obiema mąkami, tak by nie było grudek. Wlewaj stopniowo do gotującego się mleka, cały czas mieszając rózgą kuchenną, by zapobiec powstawaniu grudek. Zmniejsz moc palnika i gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie utrzyj masło, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj zimny budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu*.

Zimny biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Jeden z nich włóż na powrót do formy wyłożonej czystym papierem do pieczenia. Na niego wyłóż około 2 /3 masy budyniowej. Na kremie rozsmaruj połowę dżemu i przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, przykryj resztą dżemu i posyp podprażonymi płatkami migdałowymi. Całość polej roztopioną czekoladą.

Ciasto przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj schłodzone.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation