Kuchnia

jedzenie

SOCZEWICA ZE SZPINAKIEM – Zdrowie Na Talerzu

Proste dania są zawsze przydatne gdyż nie zawsze mamy czas i ochotę na długie gotowanie. Soczewica jest dobrym rozwiązaniem. Choć należy do roślin strączkowych nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Jest też bardzo smaczna i bez wykwintnych przypraw, używając wyłącznie soli i czosnku, można z niej wyczarowć smaczne, szybkie i pożywne danie.

Składniki:

1 szklanka soczewicy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki mąki

sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna

majonez sojowy

szpinak świeży lub mrożony (posiekany)



Wykonanie:

Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody.

Cebulę i czosnek smażymy dodając pod koniec smażenia szpinak.

Dodajemy rozprowadzoną z majonezem i wodą mąkę i zasmażamy.

Mieszamy wszystkie składniki.

Podajemy z ziemnikami, ryżem lub makaronem.



Soczewicę ze szpinakiem można przetworzyć w inne potrawy:



1. Zmielić i użyć jako pastę na chleb.

2. Jako nadzienie do krokietów. Dodajemy pokrojone, usmażone pieczarki i ugotowanego, rozgniecionego ziemniaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation