Kuchnia

pieczywo

bagietka wieloziarnista

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej graham (ja użyłam w różnych proporcjach: graham i pszennej razowej do wypieku chleba)
1 szkl. mąki pszennej typ. 650
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
2 łyżeczki masła roztopionego
1 łyżka melasy
ziarna (kilka łyżek) : pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane, czarnuszkę, otręby

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić mąkę, sól, cukier, drożdże. Wodę połączyć z melasą. Miksując na średnich obrotach dodawać do suchych składników wodę z melasą. Dodać ziarna, pozostawiając łyżkę na posypanie wierzchu bagietek. Wyrabiać ok. 10 minut. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto będzie lekko lepiące ale elastyczne. Gdy wydaje nam się nazbyt klejące można dodać do dwóch łyżek mąki.
Przełożyć do miski nasmarowanej tłuszczem. Przykryć bawełnianą ściereczką. Pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości.
Przełożyć na stolnicę, delikatnie aby nie uszło z niego powietrze. Podzielić na 4 lub 2 większe bagietki. Na blaszce wyłożyć papier, zginając go aby utworzyć miejsce na każdą bagietkę. Pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować lekko wodą i posypać ziarnami.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni, spryskać wodą aby utworzyć parę dzięki której bagietki będą miały chrupiącą skórkę. Piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec aż skórka będzie złocista a postukane od dołu będą wydawały pusty dźwięk.
Ostudzić najlepiej na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation