Kuchnia

koktajle

Jaglane smoothie malina-mango

Składniki (na 4 porcje):

- 50 g migdałów
- 330 ml przegotowanej wody
- 100 g kaszy jaglanej
- 16 suszonych daktyli
- 250 g malin
- 1 mango (ok. 330 g)

Przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały (mogą być w skórkach, nie wpłynie to na jakość napoju) zalewamy na noc wodą tak, by wszystkie je przykryła. Rano, gdy napęcznieją, przepłukujemy je i miksujemy w blenderze wraz z przegotowaną wodą. Dokładnie przecedzamy przez gazę lub chustę serowarską i odciskamy mleko z miąższu migdałowego.

Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, często potrząsając zawartością, by ziarenka się nie przypaliły. Gdy zaczną wydawać przyjemny aromat, przepłukujemy je wrzątkiem i zalewamy gorącą wodą w ilości dwukrotnie większej, niż mamy kaszy. Gotujemy na małym ogniu przez niecałe 15 minut, ani razu nie mieszając.

Jeśli chcemy podać koktajl, prezentując w szklankach dwie warstwy (jak na zdjęciach), wszystkie składniki z wyjątkiem malin i mango dzielimy na pół. Ostudzoną kaszę zalewamy w blenderze mlekiem, dodajemy daktyle bez pestek i obrane, pokrojone mango. Analogicznie postępujemy z warstwą malinową. Można też wszystkie składniki zmiksować razem. Koktajl podajemy po schłodzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation