Kuchnia

jedzonko

Zupa pieczarkowa z makaronem zacierkowym i grzankami

Proporcje na 6,5 litra zupy :

- 600 g pieczarek
- 250 g makaronu zacierkowego
- 2 większe marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- pietruszka , seler
- pietruszka natka
- śmietana do zup
- czerstwa bułka na grzanki
- 4 litry bulionu warzywnego z wysuszonych i zmielonych warzyw lub bulionu mięsnego

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.

Bułkę kroimy w kosteczkę i przypiekamy na patelni na łyżce oleju lub masła.

Do bulionu wrzucamy startą marchewkę na grubych oczkach, ziemniaki pokrojone w kostkę, pietruszkę i seler ( które wyciągamy na koniec - mają nam oddać tylko aromat ) oraz makaron zacierkowy - gotujemy do miękkości, na koniec wrzucamy pieczarki i zieloną pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy 2-3 łyżki śmietany.

Podajemy z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation