Kuchnia

torty

Tort Rafaello z nutą porzeczkową
Składniki na biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie połączyć z ciastem.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez 30-40 minut do suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, opuścić je płasko na podłogę z wysokości około 60cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.

Poncz:

ok. 450 ml przegotowanej wody
ok. 1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropel aromatu śmietankowego
Wszystko razem wymieszać.

Krem:

2 śmietany 30% (w sumie 400ml)
2 białe czekolady
2 "Śnieżki"
1 łyżeczka żelatyny
Śmietanę podgrzać, nie gotować. Dodać czekoladę, mieszać by się rozpuściła (trzeba uważać by nie przypalić). Następnie dobrze schłodzić (najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki). Do powstałej masy dodać "Śnieżki" i ubić mikserem (dobrze jest też miskę i widełki do ubijania przed miksowaniem, schłodzić w lodówce). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (1/4 szklanki). Ostudzoną żelatynę dodać do kremu, wymieszać.

Dodatkowo:

kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy)
Pierwszy krążek nasączyć przygotowanym ponczem, posmaro... #kuchnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation