Fotografia

Dzieci

Błyskawiczna potrawka z kurczaka w kokosowym sosie ze szpinakiem - MniamMniam.pl

Składniki
60 dag piersi kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
2 średniej wielkości cebule
5 suszonych liści kafiru
3 spore garście szpinaku
2 łyżki klarowanego masła (można zastąpić 1 łyżką masła z 2 łyżkami oleju)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis

Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka.
Umyte i osuszone piersi kurczaka pokrój na kostkę o boku około 1,5 cm.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę, lekko posól, smaż często mieszając przez 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się zeszkli (nie dopuść do tego, by zaczęła brązowieć).
Do cebuli dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż zmieni kolor z wszystkich stron.
Dodaj mleczko kokosowe i liście kafiru, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Rondel zestaw z ognia, wyjmij liście kafiru (oddały smak sosowi i można je już wyrzucić) dodaj szpinak - będzie go dużo, ale po chwili mieszania, mocno zmniejszy swoją objętość.
Danie podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub z makaronem ryżowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation