Kuchnia

ciasta

Moje Wypieki | Domowy złocisty syrop (golden syrup)
Składniki:

200 g cukru
50 g wody

W większym garnuszku umieścić cukier z wodą, wymieszać. Zagotować (od tego momentu nie mieszając!) na średniej mocy palnika. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika.

Ponadto:

1 kg cukru
600 g wrzącej wody
2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej)

Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i wlać sok z cytryny.

Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (nie mieszając w ogóle podczas gotowania!), aż syrop trochę zgęstnieje (gorący syrop będzie miał niezbyt gęstą konsystencję, ale po wystudzeniu zgęstnieje). Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dolać odrobinę goracej wody i wymieszać.

Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie około 1 litra golden syrupu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation