Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Krem jogurtowy
To moje odkrycie roku! Postanowiłem zadedykować mu osobny wpis bo stał się moim ulubionym kremem do przekładania ciast, ozdabiania tortów, łączenia ze świeżymi owocami i po prostu do podjadania. :)
Jest to przepis bazowy, ale można dowolnie go wzbogacać np. o drobinki lub rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe, Nutellę, kawałki owoców, kakao, wszelkiego rodzaju ekstrakty i soki.
Krem wychodzi lekki, puszysty, zwarty i pyszny.

Składniki:

800g jogurtu typu greckiego(dwa opakowania)*
400ml śmietany kremówki
łyżka ekstraktu z wanilii
cukier**
łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody***

/ilość wystarczająca do przełożenia 3 warstwowego tortu o średnicy ok. 24cm/

Dzień wcześniej przed przygotowywaniem wypieku odsączyć jogurt - wylać go na drobne sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstawić do lodówki. Rano w miseczce powinna zebrać się woda.
Kremówkę ubić na sztywno, uważając aby się nie zważyła(używając żelatyny należy dodać właśnie teraz pod koniec ubijania śmietany).
Gęsty jogurt zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie za pomocą łopatki wmieszać do niego ubitą śmietanę.

Jeśli chcemy dodać do niego np. masło orzechowe lub inne dodatki smakowe należy wmieszać je na etapie cukru i ekstraktu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation