Kuchnia

~Słodko

Naleśniki czekoladowe z truskawkami


Składniki
- 50 g masła
- 50 g ciemnej czekolady
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 150 g mąki pszennej
- ok. 1/3 szklanki wody gazowanej

Nadzienie:
- ok. 500 g truskawek
- ok. 8 łyżek cukru pudru + do posypania
- 500 g kremowego twarogu śmietankowego
- 1 laska wanilii

Ciasto: Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić składniki, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 minut. Do ciasta dodać wodę gazowaną i zmiksować. Można już smażyć naleśniki lub wstawić ciasto do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.
Rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Pierwszy naleśnik można smażyć na natłuszczonej patelni, później tylko w razie takiej potrzeby.
Nadzienie: Truskawki pokroić na kawałki. Odłożyć szklankę truskawek i zmiksować je na mus z 3 łyżkami cukru pudru. Twaróg śmietankowy wymieszać z resztą cukru pudru. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, wymieszać z masą serową, spróbować i w razie potrzeby dosłodzić.
Ciepłego naleśnika posmarować 2 łyżkami nadzienia serowego i posypać kilkoma kawałeczkami świeżych truskawek. Posypać cukrem pudrem i polać ciepłym musem truskawkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation