Design

Design

Kremowiec z bananami
Składniki:

na roladę:

5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek dżemu (u mnie malinowy)

Białka ubić na sztywno. Dodawać po jednej łyżce cukru, nadal ubijając. Do piany białkowej kolejno wlewać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Blachę o wymiarach 30x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równo rozprowadzić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190C ok 15 minut.

Ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na nią gorące ciasto tak, aby papier do pieczenia był u góry. Zdjąć go, a ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku.

Wystygnięte ciasto posmarować dżemem i z powrotem zwinąć.





krem:

1 budyń waniliowy bez cukru
masa do karpatki na 1/2 l mleka ( polecam Delecty)
1 łyżka cukru
3 i 1/2 szkl. mleka
200g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka soku z cytryny
ponadto:

4-5 bananów
300 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

Masę, budyń i cukier rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowaną miksturę. Ugotować budyń, przykryć i odstawić do przestygnięcia.

Masło, utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec wkropić sok z cytryny.



Roladę podzielić na 18 kawałków. Obłożyć nimi tortownicę o śr. 22 cm- spód i boki. Połowę kremu wyłożyć na przygotowane ciasto. Poukładać banany, tak by tworzyły koła. Wcisnąć je lekko w masę. Wyłożyć resztę kremu. Teraz ubić śmietanę z cukrem pudrem. Jeśli ciasto ma postać dłużej, dodać śmietan-fix. Śmietaną udekorować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation