Kuchnia

KUCHNIA

ZRAZY ZAWIJANE

składniki:
na 4 osoby :
- ok. 0,6 kg mięsa wołowego, tzw. zrazówki, rostbefu, ligawy
- mała marchewka, pietruszka i kawałek selera
- ok. 100 g wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
- dwa ogórki kiszone
- cebula
- 2-3 łyżki musztardy
- sól, pieprz, ostra papryka
- ew. kilka suszonych grzybów
- ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego
mąka do panierowania mięsa
smalec lub olej do smażenia
Do zagęszczenia sosu - łyżka mąki rozrobiona w 100 ml zimnej wody lub lepiej - namoczona w wodzie, gruba kromka razowego chleba.

Mięso pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm.
Rozbić tłuczkiem, na cienkie płaty, najlepiej przez foliową torebkę.
Każdy płat oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką, a następnie posmarować łyżką musztardy.
Ułożyć na każdym kawałku ćwiartkę ogórka, parę piórek ukrojonych z cebuli, boczek lub słoninę pokrojone na półcentymetrowej grubości słupki.
Dłuższe brzegi płatów mięsa (ok. 1-2 cm cm) zawinąć do środka (jak liście gołąbków) i zwinąć w roladkę.
Powstałe zawijasy opanierować w mące.
Związać przez całą długość nitką lub cienkim, bawełnianym sznurkiem. Można też pospinać mięso wykałaczkami lub specjalnymi, metalowymi szpadkami.
Na patelnię wlać 2-3 oleju lub łyżkę smalcu, mocno rozgrzać.
Mięso ułożyć na patelni i przez pierwsze minuty powstrzymać się od poruszania ich łopatką czy widelcem. Ich powierzchnia powinna mocno się przyrumienić. W podobny sposób zrazy z każdej strony.
W szerszym rondlu zagotować ok. 0,5 l wody, dodać dwa listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego i pokruszone drobno grzyby i obraną marchewkę, pietruszkę i seler.
Do rondla przełożyć zrumienione zrazy.
Dusić ok. półtorej, dwie godziny (czasem nawet więcej) na najmniejszym ogniu pod przykryciem, uzupełniając co jakiś czas wyparowaną wodę.
Kiedy mięso będzie miękkie, zrazy wyjąć z sosu, zdjąć nitki czy sznurek.
Z sosu wyjąć też warzywa.
Dodać koncentrat pomidorowy (niekoniecznie).
Rozrobić w kubku łyżkę mąki z zimną wodą lub namoczyć w wodzie kromkę razowca. Dodać do sosu (kromkę odcisnąć i rozdrobnić wcześniej ręką lub widelcem).
Dodać do sosu i wszystko dobrze wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
Ponownie włożyć zrazy do rondla z sosem. Podgrzewać chwilę całość razem.
Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, kaszą, ziemniakami lub solo z surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation