Kuchnia

Kuchnia

Jak długo przechowywać warzywa i owoce?

Wskazówki dodatkowe:
•pieczarki i korzeń imbiru najlepiej przechowywać w lodówce, w szufladzie z warzywami, ale w papierowej torebce; nie zepsują się tak szybko
•cebula i ziemniaki powinny leżeć w suchym, zaciemnionym miejscu, ale nigdy obok siebie - szybciej się wtedy psują
•zżółknięte brokuły nie nadają się już do spożycia (znaczna utrata witamin wartości odżywczej)
•owoce takie jak awokado, nektarynki, brzoskwinie powinny leżeć na wierzchu dotąd aż dojrzeją, czyli aż zrobią się miękkie i o wyrazistym kolorze, potem chowamy do lodówki
•banany, pomidory, cytryny, limonki, arbuz (cały), pomarańcze, czosnek powinny leżeć na wierzchu (z dala od słońca), nie w lodówce
•buraki, kapusta, seler, cukinia, strączkowe, marchew; owoce drobne, jak maliny, jagody; szpinak, kalafior, kiełki - trzymamy w lodówce
•owoce takie jak: jabłka, morele, awokado, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, kiwi, gruszki oraz pomidory, wytwarzają dużo etylenu, dlatego powinny być trzymane z dala od innych warzyw i owoców, bo przyspieszają dojrzewanie, a w rezultacie psucie się
•pomidory trzymamy na wierzchu aby jak najdłużej zatrzymać ich zdrowotne właściwości, powinny leżeć na szypułce, czyli do góry nogami, nie stykając się ze sobą
•owoce i warzywa miękkie mają o wiele mniejsza trwałość niż twarde
•wszystkie rozdrobnione warzywa i owoce, w większych lub mniejszych kawałkach, bez wyjątku powinny leżeć w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation