Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciastka

Domowy budyń waniliowy z figą

Nigdy wcześniej nie jadłam świeżej figi, ma bardzo ciekawy smak ;) dobrze sprawdziła się jako dodatek do budyniu, ale można zastąpić ją też innym owocem, np. brzoskwinią, truskawkami


Składniki:
1,5 szklanki mleka 0,5%
1 jajko
stewia wg. smaku
domowy aromat z wanilii (lub laska wanilii)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (chyba, że ktoś lubi bardzo gęsty budyń to wtedy dajemy o 0,5-1 łyżkę więcej)
figa
Sposób przygotowania:
Jedną szklankę mleka podgrzewamy na małym ogniu, słodzimy stewią i dodajemy aromat
do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodajemy jajko i mąkę, wszytsko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek
kiedy mleko w garnku zacznie się już lekko gotować wlewamy (ciągle mieszając) mleko z jajkiem i mąką
cały czas mieszamy gotując budyń na małym ogniu, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać
gotowy budyń przekładamy do miski
figę myjemy (ja jeszcze ją obrałam) , kroimy i wykładamy na budyń
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation