Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Py Chotki

Pizza z brokułowym pesto, cukinią i camembertem
Pesto z brokuła
Składniki:

średniej wielkości brokuł
2 ząbki czosnku
50g parmezanu
100g orzechów włoskich
sól, pieprz
oliwa z oliwek
opcjonalnie sok z połowy cytryny

Brokuła podzielić na różyczki, umyć i wrzucić na osoloną, wrzącą wodę. Blanszować ok. 5 minut, aż lekko zmięknie, ale wciąż będzie soczyście zielony. Odcedzić, przelać lodowatą wodą i odstawić do odsączenia z nadmiaru wody.
Brokuła umieścić w malakserze(można również robić to blenderem), dodać pozostałe składniki i zmiksować. Od tego jakiej konsystencji chcemy mieć pastę zależy ilość dodanej oliwy z oliwek.
Dodatki:

garść zielonych oliwek
120-150g sera camembert
pół papryczki chili
pół średniej wielkości cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
garść rukoli

Na wyrośnięte i rozwałkowany spód pizzy rozsmarować pesto, ułożyć pozostałe dodatki, oprószyć solą, pieprzem i wstawić pizzę do rozgrzanego do 220ºC piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Podawać posypaną świeżą rukolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation