Kuchnia

ciasteczka, babeczki

Ciecierzycowe babeczki z goji

Składniki na 10 babeczek

300 g ugotowanej ciecierzycy
jajko
40 gram skrobi kukurydzianej (najlepiej dać proszek budyniowy z Lidl'a - u mnie waniliowy)
łyżka miodu płynnego
30 gram jagód goji lub żurawiny (dostępnych w DorBio)
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego

Ciecierzycę namoczyć przez noc w wodzie, po czym gotować ok. godziny w nieosolonej i niezmienionej wodzie - użycie ciecierzycy z puszki znacznie przyspiesza cały proces robienia muffinek, jednak ja polecam gotować swoją - przy okazji można sobie zrobić sałatkę lub dodać do innego dania. Wystudzoną ciecierzycę wraz z pozostałymi składnikami (oprócz jagód goji/żurawiny) zmielić na gładką masę - u mnie tradycyjnie w Thermomixie - 20 sekund na pozycji 5-6. Po tym czasie dodać suszone owoce i delikatnie przemieszać - np. na obrotach wstecznych przez 20 sekund pozycja 3-4, ewentualnie łyżką.
Przekładać do sylikonowych foremek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut.

Po upieczeniu można polać polewą kakaową, którą przygotowuję zawsze "na oko" dając stevię, mleko w proszku, kakao i mleko płynne - mieszam to do uzyskania konsystencji polewy (mniej więcej 5 tabletek stevii, łyżeczka kakao, 6 łyżek mleka w proszku i 1/4 szklanki mleka płynnego - w razie potrzeby albo dolewamy albo dosypujemy mleka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation