Kuchnia

przystawki

Sałatka z Krymu | degusto – przepisy smaczne i proste

Sałatka z Krymu
Opublikowano 2 stycznia 2012, autor: Marek

Tym razem wspomnienie kulinarne z podróży. Kilka lat temu byliśmy na Krymie. Oprócz zdjęć, zachwytu i postanowienia, że jeszcze tam wrócimy, przywieźliśmy też przepis na sałatkę. Jedliśmy ją w hotelu, ale nie było problemu z odkryciem jej składników. Od tego czasu jest to jedna z ulubionych sałatek naszych, naszych znajomych i rodziny.

Składniki:

opakowanie mrożonych paluszków krabowych
pół ogórka
5 jaj
puszka kukurydzy
sól, pieprz, przyprawy
majonez

Wykonanie:

Paluszki krabowe rozmrozić. Pokroić w niezbyt cienkie paseczki. Ogórka obrać, pokroić w paseczki. Ugotować jajka, obrać i do sałatki pokroić tylko białko – też w paseczki. Żółtka można wykorzystać do innej sałatki – jeśli oczywiście planujemy w tym czasie zrobić kilka sałatek. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Opcjonalnie można dodać ser żółty – też pokrojony w paseczki.

Całość przyprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation