Kuchnia

Kakao, czekolada

CZEKOLADA NA GORĄCO

SKŁADNIKI

2 - 4 PORCJE
250 ml mleka
5 łyżek śmietanki kremowej 30%
2 - 3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki chili w proszku lub kawałek papryczki chili
1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu
50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
DODATKI (OPCJONALNIE)
bita śmietana (śmietana kremowa 30% ubita z cukrem pudrem)
płatki chili lub kakao lub cynamon

PRZYGOTOWANIE

Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, ostrą paprykę i cynamon. Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować przy brzegach rondelka. W międzyczasie co chwilę zamieszać.
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści, zagotować. Pogotować na małym ogniu przez kilka minut, aż czekolada będzie gładka i kremowa.
Podawać w małych filiżankach. Udekorować śmietanką kremówką ubitą z cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI

Gorącą czekoladę lubią też dzieci, bez chili ale z cynamonem. Sprawdzi się na podwieczorek lub przyjęcie urodzinowe.
Do czekolady można dodać mielone chili i cynamon lub kawałek papryczki chili i kawałek kory cynamonu. Można też dodać płatki chili.
Jeśli chcemy uzyskać bardzo gęstą czekoladę - do jedzenia łyżeczką z filiżanki, musimy zmniejszyć o połowę ilość mleka i/lub dodać więcej czekolady.
W wersji wegańskiej można zastąpić mleko i śmietankę mlekiem kokosowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation