Kuchnia

Torty

DESER MALINOWY NA JOGURTACH I CZEKOLADOWYM SPODZIE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

200 g herbatników maślanych
85 g gorzkiej czekolady
80 g masła
SKŁADNIKI NA MASĘ MALINOWĄ:

900 g jogurtu greckiego, temp. pokojowa
250 ml śmietanki kremówki 30%
400 g malin
80 g cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

250 ml śmietanki kremówki
50 g serka śmietankowego np. philadelphia
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki wiórków kokosowych
DODATKOWO:

maliny do dekoracji
Herbatniki mielimy w malakserze. Czekoladę roztapiamy razem z masłem i dodajemy do herbatników. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o śr. 24 cm dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jogurt o temp. pokojowej chwilę mieszamy, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz zmiksowane maliny. Kremówkę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do masy. Stopniowo wlewamy żelatynę cały czas mieszając. Gotową masę wylewamy na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną kremówką, wiórkami kokosowymi oraz malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation