Kuchnia

Dietetyczne

Kolorowe szaszłyki w pysznej marynacie

Składniki na 3 szaszłyki

6 małych pieczarek
3 mini kukurydze
około 1/2 małej cukinii
3 pomidory koktajlowe
pół papryki
3 wegetariańskie kiełbaski

Marynata

czubata łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
pół łyżeczki sosu sojowego
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki granulowanego czosnku ziołowego
pół łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta cząbru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
sól do smaku

Przygotowanie

Paprykę, cukinię i kukurydzę umyj dokładnie.
Pieczarki obierz ze skóry i opłucz.
Paprykę pokrój w około 4 cm kawałki, cukinię w talarki o grubości około 7 mm, kukurydzę podziel na dwie części. Kiełbaski przekrój na pół.
Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej warzywa i kiełbasę. Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 1 godzinę.
Po tym czasie nadziewaj składniki na szaszłyki w dowolnej kolejności.
Piecz na grillu przez 30 – 35 minut.
Podawaj na gorąco solo lub z ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation