Kuchnia

DANIA CHIŃSKIE

Sajgonki z mięsem wieprzowym

Składniki
ilość porcji: 8

1,5 kg mielonej wieprzowiny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 litr oleju z orzeszków ziemnych, do smażenia
2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki wody
150 g poszatkowanej kapusty
55 g startej marchewki
7 arkuszy ciasta ryżowego na sajgonki, wielkości 18x18 cm
20 g sezamu


Przyprawić wieprzowinę imbirem i czosnkiem granulowanym, i dokładnie wymieszać. Podgrzewać mięso z przyprawami na średniej patelni, stale mieszając, aż się usmaży i zbrązowieje. Odstawić.
W innej dużej patelni rozgrzać olej do dość wysokiej (około 190°C) temperatury. W czasie, gdy olej się nagrzewa, wymieszać w miseczce mąkę z wodą, aż powstanie rzadkie ciasto. W osobnym naczyniu wymieszać kapustę z marchwią i usmażonym mięsem.
Położyć arkusz ciasta na stolnicy rogiem do siebie. Umieścić od 1/4 do 1/3 szklanki farszu mięsnego na cieście i przełożyć róg ponad farszem. Złożyć lewy i prawy róg ku środkowi i zrolować ciasto ruchem od siebie. Nanieść pędzelkiem nieco ciasta na ostatni róg, aby skleić rolkę.
Wkładać rolki na rozgrzany olej i smażyć, obracając od czasu do czasu, aż będą złocisto-brązowe. Wyjąć z oleju i odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawać na półmisku posypane sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation