Kuchnia

Kucharskie Rozmaitosci

ocet winny z kwiatów mniszka.

Składniki:
◾300 kwiatów mniszka
◾6 łyżek cukru
◾3 litry wody

Wykonanie:
◾wsyp kwiaty do naczynia, dodaj cukier i zalej wodą.
◾naczynie nakryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce.
◾po około 48 godzinach zacznie się fermentacja alkoholowa (pojawią się bąbelki, woda z cukrem stopniowo zamieni się w wino mniszkowe).
◾po 7 dniach wyjmij kwiatki z naczynia.
◾zostaw płyn w ciepłym miejscu na 14 dni – w tym czasie słodkawe winko zamieni się w ocet. Gotowe.
◾nie ma potrzeby dodawania drożdży czy bakterii octowych.

Zalety octu winnego mniszkowego:
◾ocet jest naturalnym ekstraktem z kwiatów mniszka, zawiera wiele substancji czynnych, jak pyłek kwiatowy, luteina, flawonoidy, witaminy, minerały i substancje gorzkie.
◾kwaśne środowisko octu sprawia, że wszystkie te substancje są łatwiej przyswajalne przez organizm
◾ocet mniszkowy nie wymaga dodawania konserwantów ani cukru, czy obróbki termicznej.
◾wykonanie octu mniszkowego nie jest pracochłonne.

Zastosowanie:
◾kulinarne, jako zalewa do wiosennych surowców jadalnych (np. pąki bzu czarnego, pąki mniszka, łodyżki czosnku niedźwiedziego). Idealny również do konserwowania ryb.
◾dodatek do sałatek
◾dodatek do napojów, tak samo jak ocet jabłkowy: 1 łyżka octu mniszkowego na szklankę wody
◾kosmetyczne: do płukania włosów, dodatek do toników.

www.herbiness.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation