Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

PIECZYWO

"Chlebek bez pszenicy z dżemem lub z twarożkiem..."
Składniki:
•500 gramów mąki gryczanej
•3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
•3 czubate łyżki mąki kokosowej
•2 czubate łyżki chia
•1/2 łyżeczki soli (u mnie różowa sól Himalaya)
•30 gramów świeżych drożdży
•2 łyżeczki syropu klonowego
•720 ml letniej wody
•120 ml letniej wody do rozrobienia drożdży +6 łyżek ciepłej wody do zalania chia
•1/2 łyżki oleju kokosowego do wysmarowania foremki (może też być masło)
•forma do pieczenia, u mnie "keksówka" o wymiarach 29 x 11 cm
Wykonanie

Nasionka chia wsypać do miseczki i zalać ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut. W drugiej miseczce przygotować drożdże. Rozmieszać je z ciepłą wodą i dodać syrop klonowy. Odstawić na około 15 minut. " Keksówkę" nasmarować olejem kokosowym (może też być masło) i wysypać je mąką kokosową. Nadmiar mąki wysypać z foremki. W trzeciej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać chia, drożdże, letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję i będzie się kleić do rąk. Tym proszę się nie przejmować. Przełożyć ciasto do"keksówki"i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Chlebek smakuje wybornie z dżemem lub z twarożkiem. Smacznego.
http://beta.dietavenus.in.hostersi.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation