Kuchnia

impreza

Coś na grilla


Kiełbaski z grilla przyjadły się już dawno ,mięso trzeba wcześniej zabejcować, ale kiełbaski z mielonego mięsa można przyrządzić szybko bez wcześniejszego zaprawiania mięsa.

Mięso mielone doprawiamy jajkiem , ząbkiem czosnku, bułką (najlepiej wsypać tartej bułki) , solą pieprzem ,siekamy szczypiorek albo cebulki młode i zioła - tymianek , oregano, bazylię... Formujemy małe kiełbaski i nakładamy na patyki do szaszłyków. A potem tylko pieczemy na grillu.

Ja do tego robię taki sos tzatziki - do jogurtu naturalnego gęstego ( najlepiej bałkańskiego ) dodaję pęczek posiekanego drobno koperku, startego na grubych oczkach ogórka (należy go zetrzeć ,postawić na 10 min i odcisnąć sok) ,2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę , sól , biały pieprz i trochę soku z cytryny .Można dolać kilka kropel oliwki ,ale niekoniecznie .



Składniki :

mięso mielone ( z 80 dag wychodzi ok. 15 szt)


jajko

ząbek czosnku

bułka tarta

sól , pieprz

szczypior lub cebulka

spora garść różnych ziół





sos tzatziki :

jogurt bałkański

pęczek kopru

ogórek swieży

łyżeczka soku z cytryny

biały pieprz , sól

kilka kropel oliwy

2 ząbki czosnku

na grilla
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation