Inne

kulinarnie-drinki,nalewki,napoje,syr,lody2

Listkówka wiśniowa - nalewka na liściach wiśni

Lisktówka, lub listówka, wiśniowa to nalewka, którą najlepiej przygotowywać wiosną. Wtedy liście wiśni są młode, świeże i ładne. Listkówkę wiśniową przygotowuje się łatwo.
• 20 liści wiśni
• 1 l wódki 40%
• 20 g cukru
• 2 kropli esencji migdałowej
• kilka kropel cytryny
Na nalewkę zrywamy tylko ładne, zdrowe liście bez naleciałości. Dokładnie je myjemy, suszymy i wkładamy do słoja. Zalewamy liście wódką .
Po 5 dniach pozbywamy się liści. Natomiast do alkoholu dodajemy cukier, krople esencji migdałowej oraz kilka kropel cytryny. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą i wlewamy do butelek.
Nalewka w chłodnym miejscu powinna jeszcze dojrzewać przez tydzień. Najlepiej smakuje schłodzona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation