Kuchnia

pyszne ciasta i torty

Maurycy

Wymiary blachy: 24x28 cm

Składniki:

blaty miodowe:
2 1/3 szklanki mąki
150 g masła
2 jajka
3 łyżki miodu (u mnie lipowy)
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
biszkopt makowy:
4 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
masa grysikowa:
1 1/2 szklanki mleka
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżek kaszy manny
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
dodatkowo:
cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, wbijamy jajka, dodajemy miód cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy oddzielnie dwa blaty w temp. 180 st. przez około 15 min. Upieczone miodowe blaty studzimy.



Następnie przygotowujemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Cały czas miksując wsypujemy porcjami cukier, powoli wlewamy ocet oraz stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną. Na koniec wsypujemy mak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 25 min. Upieczony biszkopt makowy studzimy.



W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wsypujemy kaszę manną, mieszamy i gotujemy około 2 min. oraz pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy grysik.



Na pierwszy blat miodowy wykładamy połowę masy grysikowej, rozsmarowujemy i przykrywamy biszkoptem makowym. Następnie wykładamy drugą część masy, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem miodowym. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Ciasto najlepiej wstawić w chłodne miejsce na całą noc, aż blaty miodowe trochę zmiękną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation