Kuchnia

ciasta

Ciasto cytrynowe

spód:
180 gram pszennej mąki (1 i 2/3 szklanki)
40 gram mąki kukurydzianej (1/4 szklanki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
60 gram cukru (1/4 szklanki)
170 gram masła
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić 2 łyżkami ekstraktu lub 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
szczypta soli

masa:
600 ml śmietany 18%
100 gram mąki pszennej (2/3 szklanki)
300 gram cukru (1 i 1/2 szklanki)
4 jajka
5 sporych cytryn
szczypta soli


Formę do pieczenia o wielkości 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Cytryny wyszoruj pod gorącą wodą, osusz, zetrzyj z nich skórkę na tarce o dronych oczkach (uważaj, by nie ścierać białej, gorzkiej warstwy). Wyciśnij z nich sok.
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Wszystkie sypkie składniki spodu oraz pastę wanilią umieść w misce i dokładnie wymieszaj, dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj - powstanie raczej sypka mieszanina. Wsyp ją do formy i ugnieć na równą warstwę. Wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw oziębiony spód. Piecz przez 12-15 minut, aż zacznie się lekko żółcić.
W czasie pieczenia przygotuj masę: w misce ubij jajka ze śmietaną i cukrem. Dodaj mąkę, sok cytrynowy i skórkę. Dokładnie zmiksuj, by nie zostały w masie grudki mąki.
Masę wlej na podpieczony, gorący spód i wstaw do piekarnikach na 20-25 minut - ciasto będzie gotowe, kiedy masa stężeje i zacznie się lekko brązowić na brzegach.
Wyjmij i wystudź w formie.
Wyjmij z formy i pokrój na kwadratowe kawałki. Świetnie smakuje z truskawkami lub kremem waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation