Kuchnia

kuchnia

Pikantna zupa krem z dyni:
Składniki :

900g. obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 duże łyżki masła roślinnego
2 ząbki czosnku
ok. 100g. cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curry
1 ½ łyżeczki pieprzu
1-2 łyżeczki chilli
śmietana 18%
uprażone pestki dyni


Wywar z warzyw :

1½ litra wody
ok. 100g. pora
ok. 100g. obranego selera
ok. 500g. obranych marchewek
ok. 50g. obranej pietruszki (korzeń)
2 łyżeczki vegety
1 liść laurowy
3 ziela angielskie


Składniki wywaru gotujemy w dużym garnku pod przykryciem przez ok. 20 -25 min.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię pokrojoną w kostkę. Podsmażamy.
Z gotowego wywaru wyjmujemy seler oraz por. Dodajemy dynię z cebulą i czosnkiem, oraz przyprawy (curry, pieprz, sól, chilli ).
Gotujemy do czasu aż dynia zrobi się miękka (ok.15-20min), a następnie wyławiamy z zupy ziele angielskie i liść laurowy.
Na koniec zupę miksujemy blenderem do czasu aż uzyskamy gładki krem.

Zupę podajemy ciepłą z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami dyni :-)

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation