Kuchnia

Przepisy

Deser z OREO – bez pieczenia | Moja Delicja

Składniki:

1 opakowanie ciasteczek OREO – około 180 g
80 g masła
1-2 banany (użyłam 1)
250 g serka kremowego (użyłam twarogu sernikowego z Piątnicy)
1 budyń czekoladowy + mleko do jego przygotowania
2 łyżki cukru waniliowego lub jedno opakowanie
500 ml śmietany 30% lub 36% dobrze schłodzonej


Przygotowanie:

Masło roztopić, ostudzić.
Ciasteczka Oreo pokruszyć (np. zmiksować w blenderze). Odłożyć 1/4 do dekoracji.
3/4 pokruszonych ciasteczek wymieszać dokładnie z rozpuszczonym masłem.

Tortownicę o wymiarach ok.23 cm wyłożyć ciasteczkami wymieszanymi z masłem. Uklepać.
Przygotować budyń czekoladowy wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.

Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym.
Śmietanę kremówkę ubić*.
1/2 ubitej śmietany wmieszać dokładnie łyżką z serkiem.

Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki na minimum 20 minut.

Ostudzony budyń zmiksować, aby pozbyć się powstałego kożucha i ułożyć na serowej warstwie.
Banana pokroić w plasterki i delikatnie poukładać na warstwie budyniowej.
Deser znów wstawić do lekkiego stężenia na minimum 20 minut, a ubitą śmietanę również schować do lodówki.

Po minimum 20 minutach wyłożyć bitą śmietanę na czekoladowy budyń, posypać pozostałymi ciasteczkami i schłodzić minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc (u mnie najlepszy był po 24 godzinach :) )
Deser jeśli będzie w wersji gęstej możecie serwować na talerzykach. W przeciwnym razie możecie podawać w szklaneczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation