Kuchnia

ciasta

Kuchnia pachnąca bzem: SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH

SKŁADNIKI
Na ciasto:
2 szklanki maki pszennej;
0,5 szklanki cukru;
2 płaskie łyżeczki proszku;
2 jaja;
125 dag margaryny.

Na masę jogurtową:
2duże jogury greckie;
1,5 szklanki cukru pudru;
1 opakowanie cukru wanilinowego;
5 jaj;
2 budynie śmietankowe;
0,5 szklanki oleju.
Polewa czekoladowa.

WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki. Zamiast ciasta kruchego, możemy użyć herbatników. Zabieramy się do przyrządzenia masy jogurtowej. Żółtka, budyń, olej, jogurty i cukier wanilinowy miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy cukier puder. Delikatnie mieszamy z masą jogurtową. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy polewą lub galaretka. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation