Kuchnia

OBIADY

Składniki:
Szynka:

1 kg szynki wieprzowej,
4 łyżki oliwy z oliwek,
pół łyżeczki suszonego tymianku,
pół łyżeczki pieprzu ziołowego.

Boczek:

1 kg chudego surowego boczku,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka majeranku,
4 łyżki oleju.

Do peklowania:

2 opakowania soli do peklowania (z saletrą i przyprawami),
4 liście laurowe,
łyżka ziaren czarnego pieprzu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki soli kamiennej.
Jak przyrządzić?
Sól do peklowania rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać sól kuchenną i dokładnie wymieszać.

W dużym naczyniu ułożyć oczyszczoną szynkę i boczek, dodać tyle zimnej wody, aby pokryła mięso.

Następnie dodać rozpuszczoną sól do peklowania, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego.

Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na siedem dni.

Po upływie tego czasu wyjąć mięso i opłukać pod bieżącą wodą.

Osuszoną szynkę natrzeć ziołowym pieprzem i tymiankiem.

Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć szynkę.

Osuszony boczek natrzeć majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.

Do drugiego naczynia żaroodpornego wlać olej i ułożyć boczek.

Mięsa piec jednocześnie w piekarniku o temperaturze 200 stopni około 80 minut.

Sprawdzić czy mięso jest miękkie i ewentualnie piec dalej.
Jak podawać?
Wędliny podajemy na zimno, z pieczywem, chrzanem i ćwikłą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation