Kuchnia

Mięsa

Drobiowe kotlety z pieczarkami i papryką |Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
1 duża czerwona papryka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
400 g pieczarek
1 duża cebula
100 g żółtego sera (najlepiej słonego)
3 łyżki masła
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka mielona, przyprawa pikantna do kurczaka, Vegeta, suszona bazylia i oregano
olej do smażenia

Wykonanie:

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Paprykę umyć, przepołowić i usunąć z niej gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki i odgotowujemy 15 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy, wsypujemy pieczarki i smażymy przez 5 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzimy.

Do miski wkładamy pokrojone mięso z kurczaka, wsypujemy paprykę, podsmażone pieczarki z cebulą i straty ser. Do tego dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Ilość ziół można sypać według upodobań. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Dłonie moczymy w wodzie i formułujemy nieduże kotlety.



Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na małym ogniu aż do momentu zarumienienia. Najlepiej smakują z gotowanymi w całości ziemniakami i startą marchewką.





Share on facebook
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation