Kuchnia

Kuchnia

Grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 700 g
1/2 łyżki płynnego miodu (u mnie akacjowy)
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
wiórki zmrożonego masła (do podania)

Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić mięso z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Natrzeć olejem (lub oliwą), dodać miód, oprószyć pieprzem i solą. Odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę. Grilla lub patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć mięso z obu stron na rumiano przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, na wierzch polędwiczek ułożyć po wiórku masła i pozwolić mięso odpocząć ok. 2 minuty. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Rady: Mięso należy obracać na grillu za pomocą szczypiec. Nie należy nakłuwać polędwicy, bo wypłyną z niej soki, a tym samym będzie sucha i niesmaczna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation