Kuchnia

sałatki

Sałatka z sera feta i cieciorki przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki
ilość porcji: 4
2 główki sałaty rzymskiej, podzielone na listki
4 pomidory, pokrojone w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1 ogórek, drobno pokrojony
410 g cieciorki z puszki, wypłukanej i odsączonej
60 g czarnych oliwek bez pestek, najlepiej greckich (kalamata)
150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
Sos pietruszkowo-
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowe w: 20min.
Wszystkie składniki sosu wymieszać w dużej salaterce, dodając pieprzu do smaku. Nie sólmy, ponieważ ser feta jest słony.
Dodać liście sałaty, pomidory, paprykę, cebulę, ogórka, cieciorkę i dokładnie wymieszać, żeby składniki pokryły się sosem.
Rozłożyć na wierzchu sałatki kostki sera feta, jeszcze raz delikatnie wymieszać i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation