Kuchnia

moje

Sernikobrownie

Składniki na brownie:

200 g czekolady deserowej
200 g masła
3 jajka
100 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka dowolnego alkoholu

Składniki na masę twarogową:

350 g twarogu trzykrotnie mielonego
1 jajko
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Wszystkie składniki masy twarogowej zmiksować na gładką masę.

Czekoladę, masło i cukier rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić, a następnie wmiksować jajka i alkohol. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na początek wlać połowę masy czekoladowej. Na niej rozłożyć połowę masy twarogowej. Na twarogu rozprowadzić resztę brownie i łyżką wyłożyć resztę twarogu. Koniec drewnianej łyżki wbić w ciasta i wyrysować nim ósemki, tak żeby obie masy się poprzeplatały.

Piec na środkowej półce piekarnika w 180°C około 30 minut - masa czekoladowa powinna być nieco płynna.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation